O piekarni
O piekarni
Zdrowy Bochen to domowa piekarnia, która powstała w 2018 roku, w Zielonej Górze.
Jest owocem pasji i zamiłowania do dobrego, zdrowego
i samodzielnie wypiekanego pieczywa.
Moją intencją od początku jest pieczywo, które pomaga
w utrzymaniu zdrowej diety, która dla każdego z nas może być inna. Stąd w ofercie chleby z mąk pełnoziarnistych, jasnych oraz bezglutenowych.
Szczególną uwagę zwracam na jakość mąk oraz kasz, z których wypiekam. Wraz z mąkami najważniejszym składnikiem wypieków jest zakwas. Jego jakości decyduje o udanym wypieku. Jest gwarantem smaku i konsystencji pieczywa.
W piekarni nie stosuję żadnych przyspieszaczy ani polepszaczy.
W wyrastaniu chlebów najważniejszy jest czas i temperatura. Powierzchnia komór pieca jest z kamienia szamotowego, który powoduje, że smak chlebów wiejskich, bagietek czy ciabatt przenosi nas do smaków dzieciństwa albo wspomnień z wakacji na wsi.
Chleby foremkowe wypiekane są w najwyższej klasy formach kwasoodpornych, które posiadają atesty do kontaktu z kwaśną żywnością. Formy te nie reagują z ciastem, które w nich wyrasta, tym samym nie mają wpływu na smak czy zapach pieczywa.
Zdrowy Bochen ma status Producenta Regionalnego, a w 2020 właścicielka otrzymała tytuł Ulubionego Producenta Regionalnego, w konkursie organizowanym przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. W 2021 roku zajęła 2 miejsce, a w 2022 otrzymała wyróżnienie.
Piekarnia stara się poszerzać ofertę o kolejne ciekawe wypieki, jednak najważniejszym celem jest utrzymanie jakości pieczywa. Zadowolenie klientów jest dla mnie najważniejsze.